Deutschsprachige Seiten Deutschsprachige Seiten
Jelenlegi tanítási hét: „B”

? Kérdések...
Azt szeretném kérdezni, hogy hátrány-e a kislányom számára, ha nem németes oviba járt? Szeretném, ha kéttannyelvűs osztályba járna.

Nem hátrány. A németes oviból érkező elsősök sok német dalt és mondókát ismernek, megértenek néhány utasítást, az ismereteik mégsem... tovább
A Német olvasótábor Váralján című projekt megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő NEMZ-TAB-15- 0216 azonosító számú pályázat keretében 500.000 Ft pénzösszeggel támogatta.

1. számú melléklet - Az előkészítő szakasz

Iskolánk 36 tanulója HATÁRTALAN kíváncsisággal várja, hogy 2015. március 13-án elinduljanak Szlovákiába. A 7.b és a 7.c osztály iskolánk nyertes pályázatának köszönhetően négy napot tölt el a Felvidéken: három napot Tardoskedden, Bonyhád egyik testvérvárosában, egy napot pedig Pozsonyban.

A Határtalanul Program első szakasza tegnap vette kezdetét, amikor is Steiner Krisztián, a Bonyhádi Tankerület vezetője, „civilben” történelem szakos középiskolai tanár tartotta előadását. Hazát váltottunk… Magyar Tragédia – 1947 címmel. A tanulók megismerhették a felvidéki magyarság tragikus történetét.

Az előadás sorozat ezen a héten és a jövő héten folytatódik, melyekről szintén beszámolót teszünk közzé. 

 

A Határtalanul Program előkészítő szakaszának következő előadására a Völgység Múzeumba látogattunk, ahol Szőts Zoltán igazgató úr interjúkat mutatott, ahol a Felvidékről Bonyhádra telepített emberek emlékeztek arról, hogy ők gyerekként hogyan élték meg ezt a tragikus eseményt.

Csütörtök délután Naszádos Zsuzsa projektvezető ismertette a kirándulás részletes programját, majd pénteken Kolozsiné Gergely Cecília látogatott el hozzánk.  Ő a Felvidékiek Egyesületének vezetője. Ennek a civil szervezetnek az a célja, hogy ápolja a felvidéki magyarság hagyományait és biztosítsa a kapcsolattartás lehetőségét a leszármazottak között. Kolozsiné Gergely Cecília szervezésének köszönhetően csomagokat, kisebb ajándékokat viszünk a tardoskeddi magyar iskolának, az énekkarnak valamint tardoskeddi rokonoknak.

Hétfőn a kirándulás tantárgyi (magyar irodalom) részének előkészítéseként iskolánk tanára, Horváthné Bék Mária tartott színes, érdekes előadást Ady Endre költészetéről: „Szabad –e Dévénynél betörnöm új időknek új dalaival” címmel.

Az előkészítő szakasz utolsó programjára szerda délután fog sor kerülni, ahol a diákok különböző módszerek segítségével összegzik eddigi tudásukat és előkészülnek a kirándulás feladataira.

További képek a Médiatárban megtekinthetők.

A kirándulásról, mely pénteken a kora reggeli órákban indul, részletes élménybeszámolót közlünk.