Deutschsprachige Seiten Deutschsprachige Seiten
Jelenlegi tanítási hét: „A”

? Kérdések...
A németen kívül lehet más nyelvet is tanulni?

Ötödik osztálytól kezdve lehetőségük van a tanulóinknak angolt tanulni szakkör formájában. tovább
A Német olvasótábor Váralján című projekt megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő NEMZ-TAB-15- 0216 azonosító számú pályázat keretében 500.000 Ft pénzösszeggel támogatta.

Iskolánk kapcsolatai testvérvárosokkal, egyesületekkel és alapítványokkal

Bautzen                                  

Nyáron ünnepeljük a németországi Bautzen és városunk, Bonyhád között fennálló csereüdültetési program 20. évfordulóját. Bautzen egy ősrégi város, 2002-ben ünnepelte fennállásának 1000. évfordulóját. Drezdától 60 km-re található, a Spree folyó mellett fekszik.

A csereprogram lényege, hogy minden évben azonos időben diákok utaznak felügyeleti kísérettel a partnerországba. A német ifjúsági csoport július végén érkezik Balaton Bélatelepre és augusztusig élvezheti az előre megszervezett változatos programokat. Közben 5-6-7-es diákjaink jól felszerelt gyermektáborban kapnak szállást Bautzenben. A táborban természetesen jelen vannak német diákok is, hiszen a közvetlen kapcsolat nagyon fontos a nyelv gyakorlása szempontjából. A gyermekek 4-6-8 személyes szobákban kerülnek elhelyezésre. Az épületben használható a klubterem, a konditerem, az udvaron hinták, szabadtéri játékok és sportpálya is használható. Német anyanyelvű szervezők kínálják jobbnál jobb programjaikat, mint például a városnézést Drezdában, sziklás túrát  Rathenbe, mely a Sächsische  Schweizban található, az élményfürdőt Neustadtban és Steinigtwollmsdorfban. Túrákat szerveznek, kirándulást Kleinwelkába, ahol egy Dino-park és óriás labirintus is található. Helyi programként barkácsolhatunk (agyagozás, kosárfonás, gipszmaszk, szövés…), minigolfozhatunk és tekézhetünk. A szálláshely közelében lévő természetes tónál, a Stauseenál időjárásfüggően strandolhatunk, vitorlázhatunk. Ezenkívül városismereti versenyen, rendhagyó történelem órán vehetünk részt a szorb (a városban élő legnagyobb kisebbségi nemzetiségi népcsoport) múzeumában, és persze grillezéssel egybekötött disco programokkal színesítik az estéket.

A 10-12 napos utak nagyon kedveltek a gyerekek körében, sok szép élménnyel térnek haza és egész évben emlegetik azokat társaiknak, tanáraiknak.

 

Hochheim

Évek óta ápoljuk a testvérvárosi kapcsolatunkat a Frankfurt mellett található Hochheimmal. A több mint ezer éves kisvárosban igen sok kultúrtörténeti látványosság található, emellett híres bortermelő vidék hírében áll, a bor és pezsgő városának is nevezik.

2 évente van lehetőségük a 7-8. osztályos diákjainknak, hogy a csereprogram keretében kiutazzanak és természetesen mi is fogadjuk az onnan érkező diákokat.

Igen jó tapasztalatokkal rendelkezünk a hochheimiak vendégszeretetével kapcsolatban. Diákjaink német családoknál szállnak meg, onnan járnak együtt a cserediákokkal iskolába és a különböző programokra.

Az utazás nagyon jó alkalom arra, hogy a diákok kipróbálhassák német nyelvtudásukat, emellett kapcsolatot építsenek ki német gyermekekkel. A barátságok sok esetben élők maradnak, leveleznek, e-maileznek egymással.