Deutschsprachige Seiten Deutschsprachige Seiten
Jelenlegi tanítási hét: „B”

? Kérdések...
Nehéz lesz-e gyermekem számára az iskolatáska?

Igazából hétfő reggel és péntek délután viszi illetve hozza a kis elsős a táskáját a felszerelésével. Hétközben csak kistáskával mennek... tovább
A Német olvasótábor Váralján című projekt megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő NEMZ-TAB-15- 0216 azonosító számú pályázat keretében 500.000 Ft pénzösszeggel támogatta.

Nyelvoktatás és hagyományápolás

A BÁI Vörösmarty Mihály Általános Iskola 1971-ben indította el a németoktatást, kezdetben alacsony óraszámban és tankönyvek nélkül. Az 1986-87-es tanévben vezette be intézményünk a két tanítási nyelvű oktatást. Mi voltunk az elsők Tolna megyében, akik bevezették ezt az oktatási formát. Kevés család van, amely a német nyelvjárást vagy a köznyelvet a gyermekeknek vagy az unokáknak továbbadja. Ennek ellenére egyre több szülő ismerte fel, hogy a kétnyelvű nevelés hatalmas előnyt jelent.

A némettanárok munkáját azok a kapcsolatok is megkönnyítik, amelyeket a cserekapcsolatokon keresztül építettünk fel. Évek óta ápoljuk a testvérvárosi kapcsolatokat Wernau és Hochheim városával. Ezen kívül tanulóinknak minden évben lehetőségük adódik Bautzen és környékére utazni. A tanulóknak alkalmuk van nyelvismeretük fejlesztésére, levelezőtársak találására, egy másik ország kultúrájának és szokásainak megismerésére, illetve hogy sok új dolgot éljenek át.

Nyolcadikosainknak 2010 óta az Egységes Európai Referenciakereteknek megfelelő A2-B1 szinten lehetőségük van a Német Nyelvdiploma (Deutsches Sprachdiplom) megszerzésére, ugyanis a BÁI Vörösmarty Mihály Általános Iskola elnyerte a DSD-iskola címet.

A diákoknak azonban nem csupán a nyelv elsajátítása a céljuk, hanem elődeik múltjának megismerése is. Szeretnénk megismertetni őket a kultúrával és a régi hagyományokkal is. A hagyományok ápolására a diákjaink számára a tanórai oktatáson és a nemzetiségi hét eseményein kívül a Kränzlein“ Néptáncegyesületben is lehetőségük nyílik.

Intézményünkben minden évben más magyarországi német szokással és hagyománnyal ismerkedünk meg, ezeket pedig projektmunkák segítségével prezentáljuk. A nemzetiségi napok keretein belül felelevenítettük már a húsvéti, a karácsonyi, a farsangi és az esküvői szokásokat. A diákok megismerték a magyarországi németek sokszínű népviseletét, az étkezési szokásokat, a régi foglalkozásokat, a magyarországi német irodalmat és a néptánclépéseket. A nehéz őszi munkálatokba és szövőszoba hangulatába egyaránt betekintést nyertünk. Gyermekeink ismerik Bonyhád környékének tájházait (Mecseknádasdon, Ófaluban és Nagymányokon).

A nemzetiségi napok programjaival nem csak a gyermekeket, hanem szüleiket és nagyszüleiket is elérhetjük, így bevonhatjuk a családokat az iskola életébe. Összegyűjtött tárgyak segítségével már több szép kiállítást is sikerült összeállítanunk. Legjobb diákjaink minden évben részt vesznek a nagymányoki nemzetiségi vetélkedőn. A „Kränzlein“ Néptáncegyesület utánpótlás- és gyermekcsoportját Köhlerné Koch Ilona vezeti. 

A jövőben is azért tevékenykedünk, hogy gyermekeinkkel megismertessük a régi hagyományokat, megőrizzük a kultúrát és a szokásokat,  és hogy gyermekeinknek továbbadjuk a nyelvet.